Traject van de maand: De Orderkaart
28
mei
2014

Aan het woord.. Bert Hummel, Manager Purchase & Logistics, over het gebruik van de orderkaart van UniSPeqs

Wolfard & Wessels Bert HummelWolfard & Wessels is gespecialiseerd in het maken van turn-key piping projecten voor schepen. De projecten bestaan uit het 3D ontwerpen, produceren en installeren van piping systemen voor de scheepsbouw en (grote) jachtbouw. ‘Wat wij doen is: het engineeren van alle systemen die nodig zijn om de machinekamer te laten werken en uiteindelijk de inbouw daarvan, waardoor het schip op eigen kracht kan varen.’

Waarom zijn jullie gaan werken met de orderkaart van UniSPeqs?

Als er een vraag van een klant bij ons binnen komt, krijg je de beschrijving waaraan de machinekamer van het schip aan moet voldoen. Dat betekent dat je specifiek daarvoor gaat aanbieden en leveren. Dan merk je wel een verschil met een traditioneel ERP pakket, dat is gemaakt voor producten met een stuklijst, en dat is minder geschikt is voor onze industrie. Als je 40 stuks van iets verkoopt kun je die in het systeem zetten. Wij weten aan het begin van een traject nog niet precies wat er precies allemaal verkocht wordt, wat er op appendageniveau of afsluiterniveau allemaal in de machinekamer gaat, dus we hebben grote budgetposten. Je kunt het een beetje vergelijken met het zelf bouwen van een huis: je krijgt termijnfacturen dus wil je weten wat er binnen komt en wat er uitgaat, en je weet wat je kosten zijn tussendoor en dat wil je gewoon constant bewaken.

Machinekamer Schip

Wij gaan een inkoopverplichting aan en leveren pas over 10, 20, 30 of 40 weken. Op het moment dat in offertestadium alle budgetposten uitgewerkt, aangeboden en het wordt opdracht, dan pas begin je met de uitwerking en engineering van de systemen. Omdat onze dienstverlening zo specifiek is, hebben wij een maatwerk ERP pakket nodig. Vandaar dat we de orderkaart samen met UniSPeqs ontwikkeld hebben.

De orderkaart zorgt voor overzicht, grip en inzicht

‘De orderkaart van UniSPeqs zorgt voor overzicht’, aldus Bert. Bij grote projecten met veel productieposten en dus losse budgetposten, heb je een systeem nodig om er grip op teOrderkaart  UniSPeqs ERP krijgen. Van je voorcalculatie, tot en met je verplichtingen, je geboekte kosten, en eventuele winstverwachting: uiteindelijk is daarvoor de orderkaart gekomen. We kunnen ook de uren meenemen, en andere bewerkingen en die rechtstreeks koppelen aan het systeem. De meerwaarde van het werken met de orderkaart is dat we meer grip en inzicht hebben dan voorheen. In de orderkaart zit ook een rapportagefunctie. Bert: ‘We rapporteren onze projecten per vier weken en hebben met de orderkaart een slag gemaakt in onze projectrapportage. Het moet niet meer tijd kosten om het rapport te maken, dan dat je bezig bent met het interpreteren van de resultaten. Je moet snel een gevoel hebben van dat klopt, en dat niet. Anders ben je blij dat je je rapport afhebt, maar heb je je niet verdiept in de cijfers, dat is gewoon niet goed’.

Werken met de orderkaart binnen Wolfard & Wessels

Binnen Wolfard & Wessels werkt uiteraard het projectmanagement met de orderkaart. De insteek van het programma is, mensen die er niet dagelijks mee werken, met de orderkaart ook een snel een totaaloverzicht moeten hebben. Zoals een directeur: die moet gewoon simpel een projectnummer in kunnen geven, en ook snel een overzicht hebben van wat er allemaal gebeurd. De orderkaart werkt met kleuren. Zoals bij de marges, is de kleur groen, dan is het goed. Is het rood of oranje, dan is er toch iets aan de hand. Dit is te zien aan de voorkant van het programma, waar alle projecten bij elkaar staan. Selecteer je een van deze projecten, dan zie je daarvan alle details. Je kunt binnen een project doorklikken en alles op detailniveau bekijken. Zo heb je alles in 1: een compleet overzicht op 1 scherm, maar daarna kun je ook de diepte in. Wilt u meer weten over de orderkaart van UniSPeqs? Hier vindt u alle functionaliteiten van de orderkaart. U kunt ook een demo aanvragen, of contact met ons opnemen.

Orderkaart UniSPeqs ERP software

Wolfard & Wessels

'Werken met de orderkaart zorgt voor overzicht, grip en inzicht in projecten.'

Lees meer

Gereedschappen-en Apparatenfabriek G.S.M. b.v.

'Door de Order Synchronisatie tool van UniSPeqs hoeven wij bestellingen niet meer handmatig over te nemen: De Order Synchronisatie tool neemt alles 1 op 1 over: dit gaat veel sneller.’

Lees meer

%d bloggers liken dit: