CE Markering
UniSPeqs ERP software

Neem uw maatregelen voor de NEN-EN 1090 certificering!

Metaalbedrijven die stalen en aluminium dragendeconstructie onderdelen maken moeten machinesliderper 1 juli 2014 hun producten voorzien van het CE keurmerk. Dit keurmerk mag uitsluitend aangebracht worden als de fabrikant gecertificeerd is volgens de NEN-EN 1090 certificering. Bouwproducten mogen wettelijk niet meer in de handel worden gebracht zonder de CE-markering. Een van de vereisten van de CE-markering is een FPC-handboek met alle processen helder vastgelegd: dat is waar UniSPeqs ERP u bij ondersteunt!

Geldt deze maatregel voor mijn metaalbedrijf?

Bij veel bedrijven in de metaalindustrie is verwarring ontstaan over deze regeling. Wanneer is deze regeling nu voor mijn bedrijf van toepassing? De NEN-EN 1090 bestaat uit 4 delen:

  • NEN-EN 1090-1: Constructieve delen van staal en aluminium
  • NEN-EN 1090-2: Het vervaardigen van staal- en aluminiumconstructies: technische eisen voor staalconstructies
  • NEN-EN 1090-3: Het vervaardigen van staal- en aluminiumconstructies: technische eisen voor aluminiumconstructies
  • NEN-EN-ISO 3834-1: Kwaliteitseisen voor smeltlassen van metalen

De norm geldt voor alle fabrikanten die bewerkingen uitvoeren op basisproducten en is van toepassing op alle producten die worden meegenomen als lastdragend.

Wat zijn de consequenties van het niet hebben van een NEN-EN 1090 certificering?

Als uw bedrijf niet gecertificeerd is en toch bouwproducten maakt, betekent dat u de producten niet meer mag uitleveren. Dit betekent een omzetverlies voor u bedrijf. Daarnaast dekt uw verzekering eventuele schade niet meer.

Maak uw processen inzichtelijk met de ERP ce_logosoftware van UniSPeqs

Eén van de vereisten om de CE-markering op producten te mogen aanbrengen is dat de fabrikant FPC-gecertificeerd is door een aangewezen instelling (Notified Body). FPC staat voor Fabrication Production Control en is vergelijkbaar met een kwaliteitsmanagementsysteem. Onze ERP software ondersteunt u hierbij: al uw bedrijfsprocessen zijn op orde en inzichtelijk. Het stelt u in staat snel en gemakkelijk aan de benodigde informatie te komen. Alle processen, vanaf het eerste klantcontact, van de inkoop tot de uiteindelijke facturatie zijn vastgelegd in UniSPeqs ERP. Op eenvoudige wijze kunt u voldoen aan het leveren van bovenstaande FPC-documentatie: deze haalt u zo uit het ERP pakket. Hiervoor moet een metaalbedrijf de volgende documentatie aanleveren:

1. De onderneming inclusief de details van de organisatiestructuur: competentie van het personeel, verantwoordelijkheden en bevoegdheden;

2. Inhoudelijk toezicht op gereedschappen en machines : toezicht op de productiemachines en apparatuur, en de controle en het testen van de inspectie- en testapparatuur;

3. Product realisatie: vaststelling van de eisen (onderdeelspecificatie), structurele producten, inkoopbeheer, controle op de naleving van de specificaties, beoordelen van het product, compatibele producten en de klachtenprocedure.

Meer weten? Kom vrijblijvend naar één van onze inloopsessies of neem contact met ons op.Dragende staalconstructie

Is uw metaalbedrijf al klaar voor de NEN 1090 certificering?

Lees meer

Neem contact met ons op

Helpdesk

Verkoop

Administratie
Als eerste op de hoogte?
Ontzorgservice van UniSpeqs
Meer dan 25 jaar ervaring met het automatiseren van succesvolle metaalbedrijven

Wolfard & Wessels

'Werken met de orderkaart zorgt voor overzicht, grip en inzicht in projecten.'

Lees meer

Gereedschappen-en Apparatenfabriek G.S.M. b.v.

'Door de Order Synchronisatie tool van UniSPeqs hoeven wij bestellingen niet meer handmatig over te nemen: De Order Synchronisatie tool neemt alles 1 op 1 over: dit gaat veel sneller.’

Lees meer